Başakşehir deprem bölgesi mi? Başakşehir’den fay hattı geçiyor mu?

Deprem kuşağında bulunan Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli ve Hatay'da meydana gelen depremler sonrasında depremlerin İstanbul'a etkisi merak ediliyor. İstanbul Başakşehir'de ikamet eden kişiler İstanbul Başakşehir riskli bölgeler ve deprem haritası araştırmalarına başladı. Peki, Başakşehir deprem bölgesi mi? Başakşehir’den fay hattı geçiyor mu? İşte detaylar... 

Son günlerde yaşanılan ve 40 binin üzerinde insanın yaşamını yitirdiği depremlerin ardından vatandaşlar, olası İstanbul depreminde bulundukları ilçelerdeki deprem riskini merek ediyor. Başakşehir deprem bölgesi mi? Başakşehir’den fay hattı geçiyor mu? Merak edilen sorular arasında. İşte Başakşehir’in deprem ris haritası... 

Olası 7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Başakşehir’deki binaları nortalama %62’sinin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %24’ünün hafif, %11,5’inin orta, %2’sinin ağır ve %0,5’inin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Başakşehir’de, analiz edilen toplam bina sayısı 25.791’dir. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarının, onarılamayacak boyutta olabileceği ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Öte yandan, orta hasarlı binaların da onarım yerine yıkılıp yeniden inşası çoğunlukla daha uygundur. 

Olası senaryo depreminde, Başakşehir’deki binaların ortalama %14’ünün (yaklaşık 3.735 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 22.056 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir. Geçmiş depremlerde yaşananlar, can kaybı ve yaralanma oranlarının kadın ve çocuklarda daha fazla olduğunu göstermiştir. Geçmiş dönem deprem sonrası istatistikleri, can kayıplarının büyük çoğunluğunun sarsıntı sırasında, daha az kısmının ise binadan çıkmaya çalışırken ya da kurtarılmayı beklerken meydana geldiğini göstermektedir. Yaralanmaların ise yaklaşık yarısının, sarsıntı sırasında, diğer yarısının ise deprem sırasında veya sonrasında binadan çıkmaya çalışırken meydana geldiği gözlemlenmiştir. 

7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminin, en kötü senaryo olan gece meydana gelmesi halinde, Başakşehir’de ortalama 71 civarında can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 45 kişinin ağır yaralanabileceği ve 287 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği öngörülmektedir.Deprem nedeni ile meydana gelen bina hasarlarının önemli bir etkisi de binaların barındırma özelliğini kaybetmesidir. Acil barınma ihtiyacının belirlenerek, bunun karşılanması için gerekli ön planlama ve çalışmaların yapılması, özellikle yoğun yapılaşmaya maruz metropol alanlarda beklenen depremler için kritik önemdedir. 

Deprem sonrası insanların, hasarlı olmasa da binalara girmeyip bir süre dışarda olmayı tercih etmeleri de genel resmi ağırlaştıran bir durumdur. Başakşehir’de Mw=7.5 senaryo depremi sonrasında yaklaşık 13.397 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilebilir. Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 40.191 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı beklenmektedir. Bu tahminlerde de depremin oluş şekline göre, hasarlarda gördüğümüze benzer belirsizlikler bulunmakta olup, deprem sonrası gerçekleşen acil barınma ihtiyacı içindeki nüfus verilen değerin altında ya da üstünde gerçekleşebilir.