Nöropsikolog

Kişilik, genetik faktörlerin etkisi ile oluşmasının yanı sıra çocukluk ve gençlik dönemlerinin sosyal etkisini de taşır.

Narsizm nedir, belirtileri nelerdir?

Kişilik, genetik faktörlerin etkisi ile oluşmasının yanı sıra çocukluk ve gençlik dönemlerinin sosyal etkisini de taşır.

Narsistik kişilik bozukluğu özellikleri açısından, bireyin empati duyma konusunda eksik olması, benmerkezli tavırlar sergilemesi, bireyin kendine verdiği önemin diğer bireylere kıyasla çok daha fazla ve ön planda olması akla geliyor. Narsistik kişilik bozukluğu olan birey, kendini dış dünyaya karşı her alanda yeterli ve oldukça güçlü göstermektedir. Buna uygun davranışlar sergileyerek kendini ispatlarken arka planda kendine verdiği değer kırılgan olabilir ve birey kendisini yetersiz hissedebilir.

Narsistik kişilik bozukluğu ergenlik – erken yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkarak bireyin ilişkide olduğu insanların hayatını olumsuz anlamda etkileyebiliyor.

Narsizm nereden geliyor?

Narsist sözcüğünün kökeni Yunan mitolojisine kadar uzanır. Mitolojide bu hikaye özetle şöyle anlatılır… ‘Narcissus’, kendisini o kadar çok beğenmektedir ki bir gün bir su birikintisindeki yansımasına bakarken kendisine olan hayranlığından eriyerek yok olur. Narcissus’un yok olduğu yerde latince adı narcissus olan bir nergis çiçeği belirir. 

Narsisizm alanındaki çalışmalarıyla öne çıkan ABD’li psikolog W. Keith Campbell, narsisizmi şişirilmiş bir benlik imajı olarak tanımlar.

Narsizmin erkeklerde daha sık görülüyor, vakaların %75’ini erkekler oluşturmaktadır.

Peki narsistik kişilik bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Aslında kendisiyle baş başayken kendisini yetersiz görebilir, güvensizlik hissi yaşayabilir.

Narsizmin nedenleri nelerdir?

Çevrenizde bu kriterleri karşılayan bir yakınınız olduğunu düşünüyorsanız onun bir uzmana başvurması konusunda destek görmesini sağlayabilirsiniz. Uzman kişilik testleri ile destekleyerek gerekli görüşmeleri sağlayıp, duygu durumu dengelenmesi hususunda tedavi için uygun bir yol izleyecektir.