Depremin ardından okulda ilk gün: Bu soruları sormayın, anlayışlı olun

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 20 Ocak’ta başlayan yarıyıl tatili 6 Şubat’ta bitecekken 10 ili etkileyen depremlerin ardından okulların açılma tarihi 15 gün ertelenmişti. 71 ilde okullar bugün açıldı.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, dün depremi vuran 10 ille ilgili çalışmaların nihayetlendirildiğini, hangi illerde, ilçelerde eğitim öğretime başlanacağını bugün açıklayacaklarını duyurdu. Ülke genelinde ilk ve ortaöğretimde yaklaşık 19 milyon öğrenci var ve bu öğrencilerin 4 milyona yakını deprem bölgesinde yaşıyor. MEB, deprem bölgesindeki öğrencilere diğer illerdeki okullara, adres bilgilerine bakılmaksızın nakil hakkı tanıdı. 48 bin 457 öğrenci, diğer illere nakillerini aldırdı. Yine özel okullarda da burslu öğrenci oranı yüzde 3’ten yüzde 10’a çıkarılarak depremzede öğrencilere kontenjan açıldı. Burstan 828 öğrenci yararlandı. Özel okullar da bölgedeki özel okullarda okuyan öğrencileri misafir öğrenci olarak kabul etti. Bu kapsamda da çeşitli illerdeki 2 bin 488 okula, 32 bin 725 depremzede öğrenci nakil aldırdı. Tüm bu nakillerle birlikte 82 bin 10 öğrenci bugün, başka bir şehirde, başka bir okulda eğitime başlayacak.

GÜVENE İHTİYAÇ VAR

Yeni okullarında ders başı yapacak öğrencilerin kimi yakınlarını kaybetti, kiminin evi yıkıldı, kimi ise hâlâ deprem şokunu üzerinden atabilmiş değil. O nedenle gittikleri okullarda arkadaşları ve öğretmenlerine büyük görevler düşüyor. Peki, ne yapmalı? Bu konuyu Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Psikolog Dr. Esra Gül Koçyiğit’e sorduk. Çocukların tüm yaşam alanlarının ve sahip oldukları tüm rutinlerin kaybolduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Koçyiğit, “Sahip oldukları pek çok şeyi bırakarak geldiklerini aklımızdan çıkarmamalıyız. Gerekli uyumu sağlayabilmeleri için belli bir zamana, güvenli bir ortama ve sosyal desteğe ihtiyaçları olacaktır. Bunun için sınıftaki öğrencilere ve özellikle öğretmenlere önemli görevler düşmektedir” dedi.

‘AĞLAMAMALISIN' DENMEMELİ

Koçyiğit, öğrenciler ve öğretmenlerin dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:

BU SORULARI SORMAYIN!