Tarihi mekanlarda hasar tespiti

Hatay Arkeoloji Müzesi'nin eseri Hitit Kralı Şuppiluliuma, depremi hasarsız atlattı. Mozaiklerin de sağlam olduğu müzede hasarlı eserler başka müzelere nakledildi. Restorasyon çalışmalarına da başlandı.

Depremde hasar gören tarihi eserlerin tespit çalışmaları başladı. Yalnızca bir kısmının hasar gördüğü Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserlerin çoğu depremden etkilenmedi. Hasar gören eserler de başka müzelere nakledilerek gerekli restorasyon çalışmalarına başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzenin taşıyıcı kolonlarında harhangi bir hasar bulunmadığını vurgulayarak, müzeyi ziyaretçileriyle buluşturmak için çalışmaların hızlandırıldığını açıkladı.

SEMBOL ESER DEPREMİ HASARSIZ ATLATTI

Hatay Arkeoloji Müzesi’nin sembol eseri Hitit Kralı Şuppiluliuma’nın heykeli, depremden bir bölümü zarar gören müzede hasar almadan ayakta. Şaşkın ve meraklı bakışları ile depremi anlamaya çalışır gibi duran Şuppiluliuma’nın hasarsız olması sevindirdi. Depremin ilk anından itibaren müzenin bir an bile boş bırakılmadığını, eserlerin restorasyonlarına başlanıldığını açıklayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Şuppiluliuma en yakın zamanda ziyaretçilerle buluşacak” müjdesini verdi. Dünyanın en büyük mozaik Müzeleri arasında yer alan Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki mozaiklerde de herhangi bir hasara rastlanmadı. Müzenin taşıyıcı kolonlarında da sorun olmadığı vurgulanarak, yeniden açmak için çalışmaların hızlandırıldığı açıklandı. Depremin ardından acil durum eylem planı doğrultusunda en hızlı ve kapsamlı personel takviyesi Hatay Arkeoloji Müzesi’ne yapılmıştı. Elektrik kesintilerinin güvenlik zafiyeti oluşturmaması için de müzeye güneş enerjili kamera sistemleri kuruldu.